Susette Johansson, producent och klassisk gitarrist

Foto: Emmelin Björling

Susette Johansson är i grunden klassisk musiker men numera verksam som producent med fokus på festivalproduktion. Hennes arbete präglas av intresset för frågor kring publikutveckling, förutsättningar för unga frilansande musiker och nytänkande sätt att uppleva klassisk musik på.

Sedan 2020 arbetar hon på Musik i Syd och är bla producent för Båstad Kammarmusikfestival, Helsingborg Gitarrfestival, sommarkursen Båstad Master Class och Musik i Syds satsning för unga professionella musiker – Ensemble in Residence.

Med en masterutbildning i klassisk gitarr från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och dessförinnan en kandidat för Göran Söllscher vid Musikhögskolan i Malmö har Susette förankring i den klassiska musiken och började sin yrkesbana som frilansande musiker. Mellan åren 2015-2021 byggde hon upp en privat gitarrskola i Malmö vid sidan om sin frilansverksamhet och 2019 tillträdde hon som konstnärlig ledare och producent för kammarmusikscenen Klubb Krinolin i Malmö. Att som konsertproducent skapa möten mellan musik och publik, samt arbeta kreativt med konsertformens ramar för att exempelvis minska trösklarna för en ny publik eller för att förstärka en publiks upplevelse tilltalade henne. Yrkesrollen öppnade även dörrar till nya samarbeten och skapade en nyfikenhet på kulturens infrastrukturer, vilket sammantaget fick henne att fastna för yrket och succesivt gå över till att arbeta mer och mer som producent.