Medlemmar

UTOM består av ca 40 medlemmar som är verksamma inom vitt skilda genrer och professioner som tillsammans representerar den mångfald som utgör svenskt musikliv.

Ida Meidell Blylod, barockviolinist och folkmusiker

Ida Meidell Blylod, violinist och folkmusiker.

Ida Meidell Blylod, violinist och folkmusiker

Ida Meidell Blylod är barockviolinist och folkmusiker baserad i Malmö, med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektrum av uttryck.

2014 tog Ida sin masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, och har sedan dess turnerat flitigt på de europeiska folkmusik- och barockscenerna. Ett av hennes huvudprojekt är duon Hedin & Meidell, som hon har tillsammans med nyckelharpsspelaren Johan Hedin. Sedan 2021 spelar Ida med den prisade barockensemblen Les Musiciens de Saint-Julien och dess musikaliske ledare François Lazarevitch, på festivaler och konserthus runt om i Europa.

Under sina tidiga år som yrkesverksam har Ida medverkat i flera internationella program för unga musiker såsom European Union Baroque Orchestra (EUBO), Ambronay European Baroque Academy, Britten Pears Young Artist Programme och American Bach Soloists Academy. Hon anlitas idag återkommande av barockorkestrar och ensembler runt om i Sverige och Danmark.

Som pedagog på internationella kurser i låtspel har Ida rest till många länder i Europa, och hon har under flera år haft ett nära samarbete med den slovenska musikpedagogiska plattformen Godalkanje. Dess huvudfokus – fiolens stilistiska mångfald – är något som passar Ida, som specialiserat sig inom ett brett fält vad gäller folkmusik.

Förutom svensk låttradition hör också traditionell musik från England, Skottland, Irland, Serbien, Rumänien, Frankrike och Nordamerika till hennes kunskapsområde. Fiolens centrala roll i olika folkmusikstilar och dess förmåga att smälta in även i andra genrer ligger Ida varmt om hjärtat. Med detta som utgångspunkt tar hon musiken vidare i utforskandet av instrumentets möjligheter.