UTOM om #metoo, #visjungerut och #närmusikentystnar

 

Äntligen börjar hjulen runt de unkna delarna i musiklivets strukturer att rulla. Ingen bransch och ingen genre är undantagen från destruktiva sexistiska strukturer.

Unga tankar om musik (UTOM) ser med mer förfäran än förvåning på den lavin av vittnesmål om trakasserier och sexuella övergrepp i musikvärlden. Från operorna och media till KMH och hela scenkonstbranschen höjs nu röster. Trakasserierna, övergreppen och tystnadskulturen måste få ett slut. Det här ska inte handla om några enskilda studenter eller individer och inte heller om några mobbing- eller uteslutningskampanjer utan om vanligt ansvarsutkrävande. De senaste veckornas samlade mod och gemensamma aktioner är styrkebevis. Vi ställer oss bakom uppropen och vill delta i arbetet för att förändring sker.

“Det är fruktansvärt, om än ingen nyhet, att musikbranschen inte är förskonad. Övergreppen och trakasserierna i sig ska anmälas, och vi måste komma bort från alla typer av bortförklarande och förminskande resonemang, säger Isak Bergström, ordförande i UTOM. Det har aldrig varit ok, och nu måste det tas tag i, allt annat vore pinsamt.”

Vi vill:

– bjuda in till möten/träffar där detta lyfts, problematiseras, löses. Gärna tillsammans med fler aktörer inom musiklivet.

– tillsammans med Kungl. Musikaliska akademien och andra institutioner komma fram till hur alla vi musiklivets aktörer ska göra något åt situationen.

 

för

Unga tankar om musik

 

Isak Bergström, ordförande

Max Låke, verksamhetsledare