UTOM gästade SVT:s Kulturstudion

På lördag den 25 mars 2017 sänds en helt nyproducerad konsert-dokumentär om invigningen av Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. UTOM:s verksamhetsledare Max Låke och Kungl. Musikaliska akademiens preses Susanne Rydén var idag inbjudna till inspelning av Kulturstudion för att ta tempen på det svenska musiklivet.

I många decennier har KMH drömt om ett nytt campus och i januari 2017 var det äntligen dags att inviga de helt nya spektakulära husen vid Valhallavägen i Stockholm. SVT:s Bengt Wennehorst-Norrman har gjort en dokumentär skildring av invigningsfestligheterna och den musik som framfördes under den flera dagar långa festivalen som omgärdade invigningen.

Inför visningen av filmen bjöd SVT:s Ella Petersson in Max Låke och Susanne Rydén till programmet Kulturstudion som är en stunds uppsnack inför kulturfilmer på lördagskvällar. Det blev ett samtal om utbildningar och framtidens musikliv. Vilka tendenser ser vi i det unga professionella skiktet av musiker och vilka åtgärder krävs för att kunna fylla musikhögskolorna med skickliga studenter även framöver?

”Filmen är en härlig hyllning av det nya KMH som verkligen har framtiden för sig”, säger Max Låke. ” Med detta nya stiliga campus och allt vad det innebär kommer också höga förväntningar. KMH har en stor kostym att fylla, men vi är många som verkligen tror på dem och önskar högskolan allt gott!”

SE PROGRAMMET