Sverige spelar för Ukraina

Tankesmedjan Unga tankar om musik har tagit initiativ till att en lång rad svenska orkestrar spelar tillsammans för fred i Ukraina. På rekordtid har nio av Sveriges symfoni- och kammarorkestrar spelat in den ukrainska sången ”Ridna Maty Moya” eller ”Dearest mother of mine” i en av de största gemensamma manifestationerna från svenska orkestrar hittills.

Tankesmedjan Unga tankar om musik är det svenska kulturlivets enda tankesmedja och har sedan 2016 arbetat för att göra musikindustrin till en bättre bransch att verka i. Ett av de viktiga målen är att upprätthålla en konstruktiv dialog med institutionsföreträdare, och att vara en möjliggörare för nya samarbeten.

”Vi måste använda vårt finmaskiga kontaktnät i musiklivet till att spela för freden – så starkt vi kan. Den symfoniska musiken har en stark symbolisk kraft och genom denna gemensamma aktion hoppas vi nå fram till mängder av ukrainare, i och utanför Ukraina. För att ingjuta mod och ge en gnista av hopp.” säger Max Låke, verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik.

Den sång som spelas in är en populär ukrainsk sång skriven av Platon Maiboroda och baserad på en dikt av Andriy Malyshko. Sången är översatt till en lång rad språk och ses ofta som en dedikation till moderlig kärlek.

Inspelningarna publiceras på fredag den 11 mars.

Medverkande orkestrar:
Gävle Symfoniorkester
Göteborgs Symfoniker
Göteborgsoperans orkester
Helsingborgs Symfoniorkester
Kungl. Filharmonikerna
Kungliga Hovkapellet – Kungliga Operan
Malmö Operaorkester
Musica Vitae
Sveriges Radios Symfoniorkester

”Jag är överväldigad över den stora uppslutningen bland landets orkestrar, och glad att vi tillsammans kommer att kunna skicka en stark signal om att freden måste komma först. För – som Tage Danielsson sa ”Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den.”” fortsätter Max Låke.

Aktionen genomförs i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien som är Unga tankar om musiks beskyddare.

Om Unga tankar om musik:
Tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) är ett fristående och oberoende nätverk som ska ta till vara på den idérikedom, potential och röst som unga verksamma i det professionella musiklivet besitter. I UTOM ska musikpersonligheter från alla genrer mötas, utvecklas, nätverka och tillsammans arbeta för framtidens inkluderande, utmanade, toleranta och djärva kulturklimat.

Presskontakt:

Max Låke, verksamhetsledare Unga tankar om musik

+46 730-384159 (nås lättast via Facetime eller sms)

max.lake@ungatankarommusik.se