Musikalstjärnan Frida Modén Treichl gästade El Sistema Nationalorkester

Till vardags spelar hon huvudrollen i Sound of Music på Malmö Opera. Men i början av november kom musikalstjärnan tillika medlemmen i UTOM, Frida Modén Treichl, till Konserthuset Stockholm för att gästspela med musiklivets gräsrötter i El Sistema Nationalorkester.  

I ett helt nytt samarbete mellan orkesterskolan El Sistema, Konserthuset Stockholm och tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) möttes en av musiklivets stora stjärnor och framtidens musiker. 

– Det var ren och skär spelglädje när eleverna i El Sistemas nationalorkester under ledning av vår UTOM-medlem Ron Davis Alvarez mötte musikalstjärnan Frida Modén Treichl, säger Max Låke, verksamhetsledare för UTOM och fortsätter:

– Jag är lycklig och varm i själen över det nya spirande samarbetet mellan UTOM, Konserthuset och El Sistema!

Frida Modén Treichls medverkan var en del av projektet Musiklivets rötter som syftar till att främja gräsrötterna i det lokala musiklivet. Projektet är UTOM:s bidrag till Musikens år 2021, vilket firas med anledning av Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum. 

El Sistema är en modell för kör- och orkesterskola som har arbetats fram i Venezuela. Modellen bygger på visionen om musikens förmåga att få människor att växa i ett socialt sammanhang. El Sistema Nationalorkester är en orkester för ungdomar inom El Sistema-verksamhet eller Kulturskolan. Orkestern samlar ungdomar i åldrarna 11–19 år från hela landet, och har nu vid sin tredje höstlovsverksamhet i Konserthuset Stockholm vuxit till 63 medlemmar, stödda av professionella musiker från bland annat Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester.  


Unga tankar om musiks beskyddare Kungl. Musikaliska Akademien firar 250 år och har utropat ett MUSIKENS ÅR 2021! I födelsedagspresent genomför Unga tankar om musik projektet ”Musiklivets Rötter” där vi skickar ut alla våra medlemmar med uppdraget att göra en insats för musiklivets gräsrötter. Projektet genomförs med generöst stöd från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.