Kreativitet på beställning

I både kulturlivet och forskarvärlden är kreativitet en högt värderad egenskap och grunden till framgång. Men vad händer när kreativiteten ska framkallas på beställning? Är det begränsande, frustrerande eller rent av stimulerande och inspirerande?

Steffi Burchardt & Christoffer Nobin. Fotograf: Matilda Rahm

Under paraplyet Samhällsarenan arrangerade Bohm Bohm Room i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Forum en livestreamad heldag med intressanta samtal. Sveriges Unga Akademi och tankesmedjan Unga tankar om musik slog sig ihop för att diskutera hur det är att leva med att ständigt ha beställare som förväntar sig kreativitet och hur det påverkar den konstnärliga eller vetenskapliga processen.

I det här spännande mötet mellan forskare och musiker fick vi höra olika tankar och diskussioner kring när man är som mest kreativ och hur man förhåller sig till en beställning utifrån aspekterna ”avgränsning” och ”deadline”. Kan man verkligen gå till jobbet och vara kreativ 5 dagar i veckan? Och vad händer under ett coronaår där deadlines i musiklivet hela tiden skjuts framåt?

Medverkande:
Anna Möller, folkmusiker och komponist
Steffi Burchardt, forskare i strukturgeologi
Christoffer Nobin, dirigent och kompositör
Christian Ohm, forskare i partikelfysik
Moderator: Max Låke, verksamhetsledare Unga tankar om musik

Titta på samtalet i efterhand på www.samtidsarenan.se ca 4h30 min in i sändningen!