Sousou Cissoko, artist och projektledare

Foto: Jenny Baumgartner

Sousou Cissoko är sångerska, musiker, kompositör, föreläsare och projektledare. Hon är en av världens få kvinnliga koraspelare och mest känd som sångerska och gitarr/kora spelare i gruppen”Sousou & Maher Cissoko”.

Sousou Cissoko föddes 1981 i Höör och växte upp omgiven av musik och instrument från hela världen, då hennes pappa var musiker. Hon spelade blockflöjt, piano, gitarr, fiol och sjöng i internationellt aktiva körer som tex Lunds kammarkör, och har studerat barockmusik på blockflöjt på Ljungskile folkhögskola och svensk folksång på Malungs folkhögskola.

Första gången hon mötte det västafrikanska instrumentet kora väcktes en kärlek som skulle komma att påverka hela hennes liv. Efter gymnasiet reste hon till Gambia för att fördjupa sig i koran och den västafrikanska musiken, bla tillsammans med mästermusikern Alagi Mbye. Här träffade hon sin man Maher som är koraspelare från en stor släkt av jalis/grioter (västafrikanska musiker/sångare/historieberättare/fredsmäklare/ nyhetsförmedlare mm, med en viktig roll i samhället). Tillsammans startade de duon och bandet Sousou & Maher Cissoko, som idag har turnerat i över 30 länder, vunnit Årets nykomling 2010 och Årets grupp 2018 på Folk- och världsmusikgalan, Årets Folk på Manifestgalan för albumet Africa Moo Baalu 2014, turnerat med Laleh, spelat på Polarprisgalan och gjort hundratals barnföreställningar i hela Sverige, Danmark och Norge.

Sousou är en av få kvinnliga koraspelare i världen idag, och för att stötta andra unga kvinnor att spela musik har hon startat projektet West African Women in Music. Tillsammans med Maher driver hon kulturcentret Jaliya Camp i deras andra hem Abene i Senegal. Hon spelade även i The Forbidden Orchestra tillsammans med Nadin Al Khalidi, Emilia Amper och de två slagverkarna Liliana Zavala och Simona Abdallah.