Rickard N Jokela, basist

Foto: Kjell Oscarsson

Basisten Rickard N Jokela började sin kärriar som musiker med att spela covers på Rage against the machine i mellanstadiet och har genom åren graviterat mot olika typer av improvisationsmusik.

Rickard har en kandidatexamen i Världsmusik från Högskolan för scen och musik samt Masterexamen i Musik från andra kulturer vid Kungl. Musikhögskolan. Han har även studerat den klassiska stilen dhrupad i Indien hos Bahauddin Dagar samt studieresor till bl.a. Japan och Schweiz. Som frilansare har han spelat runt om i Sverige och världen inom flera olika genres.

De musikaliska influenserna är bl.a. Anouar Brahem, Meshuggah, Bill Frisell, Joni Mitchell, Steve Reich, E.S.T., Refused, Miles Davis, Björk, The Roots, Jaco Pastorius, Mats Öberg, Nik Bärtsch, Hariprasad Chaurasia och Paco de Lucia. Den största inspirationen till Rickards solo improviserande, både i struktur och att försöka vara genreöverskridande, är den amerikanska pianisten Keith Jarrett.

Rickards debutalbum med musik för solobas, Salon des Refusés, släpptes i april 2017.

Samma år var han en del av Umeå Jazzfestivals 50års jubileumsorkester som leddes av saxofonisten Jonas Knutsson. Under 2018/2019 har Rickard turnerat tillsammans med berättaren Marianne Folkedotter med en berättarföreställning om konstnären Berta Hanssons liv baserad på hennes bok ”Mina Ungar – Dagbok från en byskola”. Just nu samlar han på sig alla typer av inspirerande effektpedaler som så småningom kommer resultera i ett nytt album.

Vid sidan av sitt musicerande jobbar Rickard som lärare i elbas och ensemble på Midgårdsskolans musikprogram.