Mirja Palo, musiker och sångerska

Foto: Christoffer Holmberg

Mirja Palo är sångerska och musiker från Arvidsjaur med hjärtat i folkmusiken. Med sin kantele och sin röst skapar hon musik som skildrar den norrbottniska själen i ord och toner. En musik som speglar alltifrån storslagna fjällandskap till känslor av förtvivlan över exploaterad natur och platser som försvinner.

Hon började sina musikstudier på Kalix och Kapellsbergs folkhögskolor samtidigt som hon medverkade i kören ”Arctic Light” under ledning av Susanna Lindmark.
2010 tog hon kandidatexamen i klassisk sång från musikhögskolan i Malmö men har även studerat folkmusik i Kaustinen; Finland och på KMH i Stockholm. Hon arbetar som frilansmusiker med bas i Jokkmokk och Luleå och driver till stor del egna projekt som nu senast soloföreställningen Norrbottnisk själ och musikteaterföreställningen ”Språklös, gränslös fabulous – en sverigefinsk identitetskatastrof” som kom till tillsammans med regissören och manusförfattaren Charissa Martinkauppi. Mirja har även medverkat i folkmusikgruppen WAO tillsammans med bl.a Markus Falk, Sussie Rantatalo och Arto Järvelä samt deltagit i RFOD-finansierade mentorsprojektet EPOS equality and plurality on stage.

Mirja brinner framförallt för den norrbottniska folkmusiken som har många kopplingar med den finska. En viktig drivkraft är att genom musiken stärka och synliggöra minoritetskulturer och språk i norra Sverige. Hon arbetar även för att skapa bättre förutsättningar för frilansmusiker att verka i den Norra regionen bland annat genom nystartade EPOS norr. Det finska folkinstrumentet kantele har kommit att bli hennes signum och är något som hon hoppas kunna sprida mer kunskap om.