Matthew Peterson, tonsättare

Foto: Frode Wendelbo

Sedan han flyttade från North Dakota till Sverige 2008, har den svensk-amerikanska kompositören Matthew Peterson gjort succé med stora produktioner och prisvinnande verk. Han är en kompositör som i sitt konstnärskap rör sig dynamisk mellan relevant nutida opera, färgstarka orkesterverk som hyllar en stor och kraftfull natur, bångstyrigt och dansande kammarverk och vackra, lyriska körverk. 

Som vinnare av 2014 Uppsala tonsättartävling, The Washington Prize och en John F Kennedy Center Commission, har Petersons över sjutio framförda verk spelats världen runt på scener som The Kennedy Center, Stockholms Konserthus och Minnesota Orchestra Hall av ensembler som Göteborgs Symfoniker, Washington National Opera, Atlanta Symphony Orchestra, Minnesota Orchestra, Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör, Stockholms Saxofonkvartett och Chanticleer. 

Matthew Peterson är uppvuxen i en stor musikalisk familj på North Dakotas stora slätter. Han genomförde studier i komposition för Mary Ellen Childs och Sven-David Sandström vid St. Olaf College, Indiana University och Gotlands tonsättarskolan. Han är medlem i STIM, MusikcentrumÖst och invald i Föreningen Svenska Tonsättare sedan 2015. Han var ordförande för föreningen Samtida Musik och har sjungit med Gustaf Sjökvists Kammarkör och Sofia Vokalensemble. Som amatörsaxofonist, kontrabasist och pianist är han en mångsidigt musiker som har spelat i allt från jazz combo till coverband, musikal och orkester. 

Matthew är ansvarig för kompositionsstudier på Lilla Akademiens Musikgymnasium och Pre-College i Stockholm där han vägleder och inspirerar musiklivets nästa generation. Tidigare har han även undervisat på Gotlands tonsättarskolan och Indiana University. Han bor sedan 2018 i Smedjebacken, Dalarna med sambon Sara och dottern Alma, där han varvar komposition med friluftsliv, jakt och fiske.