Emilia Amper, musiker och kompositör

Foto: Olof Grind

Emilia Amper (1981) är en av Sveriges mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk Grammis- och amerikansk Grammy-nominering, norska motsvarigheten Spellemannsprisen, det nordiska kompositörspriset NPU-priset, Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, världsmästartitel i nyckelharpa och Zornmärket i silver (riksspelman) i bagaget. Med djup kunskap om och kärlek till traditioner utforskar Emilia nyckelharpans möjligheter i musik som rör sig fritt över genregränserna. Hennes utstrålning, virtuositet och energi berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Emilia växte upp i Torsås i Småland och började spela nyckelharpa när hon var 10 år. Hon har bl a studerat nyckelharpa vid Eric Sahlström-Institutet, där hon senare satt i styrelsen, och har en Bachelor i musikvetenskap med fördjupning i komposition från NTNU / Musikkonservatoriet i Trondheim, en Bachelor i Svensk folkmusik / Nyckelharpa från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en Nordisk Master i Folkmusik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibeliusakademin i Helsingfors, Syddansk Musik- og Skuespillerskole i Odense och Ole Bull-Akademiet på Voss.

Sedan hösten 2011 arbetar Emilia heltid som frilansande musiker, sångerska och kompositör. Hon har turnerat i hela Sverige, Europa, Kina, USA, Kanada, Namibia, Indien, Iran och Brasilien, solo och med grupper som Emilia Amper Band,The Forbidden Orchestra, ODE, Frode Haltlis ”Grenseskogen”, Furebotten/Amper/Haltli mfl, som musiker i schweiziska flamencokompaniet Flamencos en route på Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf, som solist med en rad kammar- och symfoniorkestrar i Sverige, Norge och Tyskland, och med olika pop/rock- och jazzmusiker. Hon är också en populär lärare i Sverige och utomlands, ger workshops i nyckelharpa och svensk folkmusik och har undervisat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors.