Adrian Jones, violast

Foto: Karl-Johan Ankarblom

Adrian Jones, född 1978 och uppvuxen i Dalarna, är en väletablerad och meriterad musiker med folkmusiken som hemvist.

Han har ett brett verksamhetsområde med violin, viola och arrangering-komposition som huvudinriktningar. Adrian är från början klassiskt skolad och rör sig idag mellan flera genrer men med folkmusik som huvudsakliga konstnärliga uttrycksmedel. Han undervisar främst folkmusik på fiol vid Malungs Folkhögskola.

Adrian kan höras bland annat med grupperna Stockholm Lisboa Project, Katarina Hallberg Trio, Göran Månsson Band och Folk All-in Band. Han har jobbat med teater både som kompositör och som musiker, senast i en uppsättning av Gösta Berlings Saga på Stadsteatern i Stockholm våren 2015. Ibland spelar Adrian klassiskt med Jemtlands Salongsorkester eller traditionell speansmusik med Kjell-Erik Eriksson. Han har även komponerat en hel del musik i gränslandet mellan folkmusik och kammarmusik, till exempel konserten Nybyggnan för saxofon och stråkkvartett, utgiven på BIS records hösten 2015.

Adrian har en konstnärlig masterutbildning från Kungliga Musikhögskolan med viola och folkmusikalisk komposition som inriktning. Idag bor han i Ås, Jämtland men reser mycket, bland annat till Stockholm där han har många kontakter då han bott där halva sitt liv.