Robin Cochrane, slagverkare

Foto: Olof Grind

Robin Cochrane är slagverkare, trummis och producent från Östersund, och en respekterad musiker inom ett flertal genrer, inte minst på folk- och världsmusikscenen.

Han har spelat med Svenska legender som Peps Persson, Ale Möller och Dag Vag, men är själv en stark kreativ kraft som gillar att experimentera och driva projekt, inte minst konstnärligt.

Robin kommer från en musikalisk familj och började spela med sina föräldrars band när han var 9 år gammal. Han var redan tidigt intresserad av afrikansk musik och reggae och det intresset har följt honom sedan dess, även om breddats väsentligt sedan dess.

Under åren 2003-2006 arbetade Robin som musiker på länsteatern i Östersund, och var även med i världsmusikprojektet Maktub som turnerade i Jämtland hela våren 2005. Sammanlagt gjorde han musik till 11 teater-föreställningar och turnerade med 10 av dom runtom i Jämtlands län. Under samma period grundade han reggae- och hiphop-kollektivet Congoman Crew, ett 17 man stort band bestående av musiker, rappare och sångare från olika delar av landet.

2005 började Robin spela med gruppen Abjeez, som revolutionerade den iranska musiken med sin debutplatta, vilket ledde till spelningar runt om i världen, inte minst flera turnéer i USA. Han var även medproducent på de tre skivor de släppte under åren 2005-2009.

Robin flyttade till Stockholm 2009 för att gå Kungliga Musikhögskolan. Där har han studerat slagverk på kandidat- och masternivå, samtidigt som han fortsatt att starta nya projekt och frilansa. Hans master-arbete Afropolska blev klart våren 2016. Han spelar för tillfället bl.a. med banden Sirocco, Afrotronics och Pohn Jettri.