Jacob Kellermann, gitarrist

Foto: Annica Zion

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva, unga gitarrister. Han arbetar som solist och kammarmusiker framför allt i Sverige, Tyskland och Holland och hans repertoar har ofta fokus på egna transkriptioner.

Jacob har framträtt på Konserthus och festivaler såsom Prinzregententheater och Gasteig Munchen, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Musikgebouw Amsterdam, Musikaliska Stockholm, Gotland Chamber Music Festival, Båstad Kammarmusikfestival och Mikulov guitar festival. Hans konserter har sänts på Radio och TV i Sverige (P1, SVT), Tyskland (BR) och Sydkorea (Arte tv, KBS).
Tillsammans med violinisten Daniel Migdal har han turnerat över hela Sverige som duo KeMi. Efter att 2009 deltagit i ”Ung och Lovande 2009” erhöll de, i 2010 i konkurrens med ensembler från 17 olika länder det mycket prestigefyllda första priset i ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre“ som är den viktigaste internationella kammarmusiktävlingen för kammarmusik med gitarr.

Jacob brinner även för nutida konstmusik och har samarbetat med flera tonsättare, bl.a. Jose Sanchez-Verdu, Henrik Strindberg och Benjamin Staern. Han har även samarbetat med den ryske tonsättaren Sofia Gubaidulina vilket resulterat i en nyligen utkommen CD med kammarmusikverk på BIS Records. Jacob är medlem och en av initiativtagarna till den internationellt förankrade “New European Ensemble”, där han arbetar med unga toppmusiker från flera stora europeiska orkestrar.

Jacob har framträtt på en rad gitarr- och kammarmusikfestivaler i Sverige, Tyskland och Nederländerna. Han har bl.a. varit solist med Incheon Philharmonics (Syd Korea), Camerata S (Sydkorea), New European Ensemble och Hochschulsymphoniorchester Munchen.

Sedan 2012 är Jacob tillsammans med Lizzie Scheja konstnärligt ansvarig för konsertserien Jewish Classics i Stockholms Stora Synagoga.

Jacob spelar på instrument av den australienska gitarrbyggaren Simon Marty.