UTOM-möte nr 28 på Birka folkhögskola i Östersund

UTOM-möte nr 28 på Birka folkhögskola i Östersund

17-18 september hölls det 28:e UTOM-mötet på Birka folkhögskola i Östersund, med Storsjön som fond. Det var i vanlig ordning en lustfylld träff med engagerade diskussioner och ömsesidigt lärande. Birka folkhögskola var ett dubbelt aktuellt resmål då folkbildning var temat för mötet och två av UTOM:s medlemmar, Sofia Hallgren och Ingrid Malmén, undervisar på skolan. De flesta kom resande långväga med tåg till Östersund, för att sedan ta sig den sista vägen ut till Birka med buss.

Dag 1

Musiklivsspaningar

Under den inledande rundan ger medlemmarna sina musiklivsspaningar från musiklivet: Det har framkommit att gängkriminella tvättar pengar via Spotify men vem bär ansvaret och vad händer med ersättningen när värdet på en stream urholkas? Sparkraven på regionerna ger mindre pengar till kulturverksamheter samtidigt som högre hyror pressar läget ytterligare. Det känns viktigt att stötta skådespelarstrejeken i USA då utfallet även kan avgöra hur musiker och kompositörer får ersättning framöver. I det allt mer polariserade debattklimatet har kulturpolitik blivit ett allt viktigare ämne, men trots det uppskruvade tonläget är det få kulturskapare hörs i debatten. Det verkar även finnas en tendens hos unga musikutövare att de vill ha snabba resultat, utan att behöva lägga ner den tid och kraft som krävs för att nå dit – sociala medier kan ha en påverkan.

Efter spaningarna var det dags för Moa Brandt och Yvonne Dahlbom att hålla i en crash course i Folkhögskole- respektive Studieförbundsvärlden. Vi fick höra om uppkomsten av folkhögskolorna och studieförbunden, hur de är organiserade, vad de fyller för funktion och vilka utmaningar de står inför.

Musikalisk workshop

Oudspelaren Filip Bagewitz demonstrerade i sin musikaliska workshop hur den orientaliska improvisationstekniken maqam kan låta. Medlemmarna fick utforska maqamen tillsammans i mindre grupper, och samlades sedan för en storslagen gemensam improvisation.

Medlemspresentation Sofia Hallgren

Filmkompositören Sofia Hallgren växte upp i en musikaliskt hem och valde tidigt trumpeten som sitt instrument. Trots det var det aldrig självklart att hon skulle arbeta med musik utan hade istället siktet inställt på att bli arkitekt. Det var först när hon jag började på KMH:s program Musik- och medieproduktion som hon förstod att hon förstod att hon skulle kunna jobba professionellt med musiken. Sedan dess har hon turnerat som musiker, arbetat som ljudtekniker på Sveriges Radio och Riksdagen, komponerat musik till filmer, serier, reklam och tv-spel. Sedan flytten till Åre undervisar hon även på Birka folkhögskola.

Talespersoner

För att UTOM bättre ska kunna agera på aktuella händelser och angelägna ämnen föreslogs att diskuterades om UTOM bör ha telespersoner – medlemmar som kan agera språkrör i en viss fråga. Engagemanget var stort och idéerna många. Några av de många ämnena som togs upp var arbetsmiljö, utbildning, digitalisering/AI, demokrati, jämlikhet och regionala frågor. Innan språkrör kan utses behöver ämnena först avgränsas till mer övergripande huvudområden. To be continued!

Kvällen avslutades med gemensam middag på mysiga Birka Folkhögskola, där vi också sov över natten. Några modiga trotsade höstkylan för ett dopp i Storsjön, men det finns inga uppgifter om att Storsjöodjuret ska ha siktats.


Dag 2

Inför det stundande besöket från Kulturminister Parisa Liljestrand några veckor senare, fick gruppen spåna fram frågor som skulle vara intressanta att ställa. Många var intresserade av att höra hennes reflektion efter stormarna kring partikollegan Sophia Jarl i Norrköping. Vilken är musiklivets största utmaningar just nu och vad är hennes vision för de närmsta fem åren?

Folkbildning i kvadrat

Efter det följe en djupdykning i det ämnet folkbildning, med folkbildningsutredare Christer Nylander på videolänk, och Birka folkhögskolas rektor Ann-Kristin Jonsson och Wilhelm Westerman, verksamhetsledare för musik på Birka. Christer berättade att det i regeringens direktiv nu ligger ett större fokus på att kunna följa upp vad pengarna går till och att regeringen tar över fördelningsansvaret av medel från Folkbildningsrådet. Studieförbunden kommer att få minskade medel och som folkhögskolorna får istället mer. Samtidigt riskerar pengarna att ätas upp av ökade omkostnaderna i form av höjd hyra och elpriser. Idag är retoriken kring folkbildningen många gånger negativ och misstänksam och fokus ligger på fusk istället för värdet det skapar. Folkbildningen behöver bli bättre på att förmedla sitt mervärde, för individer som får växa, för den regionala ekonomin och utvecklingen och nationellt som en förmedlare av kunskap och demokrati.

Efter det stora ämnet framförde Moa Brandt egna låtar på gitarr, ackompanjerad av Anna Berglund på piano och sång. Med aptiten väckt gick vi vidare till matsalen för en autentisk folkhögskolelunch bland skolans studenter.

Medlemspresentation Zofie Kašparová

Zofie Kašparová är en genreöverskridande musiker från Tjeckien. Trots att ingen i familjen spelade ett instrument drömde hon om att bli gitarrist. Istället fick hon en blockflöjt och började spela klassisk musik i den strikta musikskolan. Hon sökte sig vidare till jazzen, men då en lärare saknades fick hon ändå fortsätta spela klassisk musik. Efter att ha studerat genusteori och åkt på världsmusik-lägret Ethno öppnade sig nya världar som skulle komma att ändra hennes musikaliska bana helt. Sedan dess har hon hunnit flytta mycket, till Sverige, tillbaka till Tjeckien och nu Sverige igen. Flöjt är hennes huvudinstrument, men sökandet ledde henne även vidare till hennes nya kärlek, elbasen. Presentationen toppades av en flöjtkonsert, drömskt förhöjt med av sång och effektpedal!

Argumentationsövning

Hur blir man bra på att möta andras argument? I en argumentationsövning fick medlemmarna öva på att ta varsin sida i den högaktuella frågan om “kulturen ska kunna bära sig själv” och när halva tiden gått byta perspektiv med den andre. Roligt, svårt och nyttigt. Helt klart något att arbeta vidare med på framtida möten.

Under en walk-and-talk fortsatte diskussionerna mot ett dramatisk jämtländsk sceneri. Samtalen handlade fortsatt om Norrköpingsdebatten men även det faktum att utbildningsministern Mats Persson samma dag meddelat att en tredjedel av studieförbundens medel kommer att försvinna.

Efter två fullmatade dagar i Östersund var det dags att åka vidare med bussen över de dramatiska landskapen och sedan den långa tågresan söderut.