Foto: Ruben Zulabard

Emma Nyman (född 1990 i Göteborg) är en Stockholmsbaserad frilansande musiker som spelar både violin, barockviolin och viola. Hon gästar regelbundet många av Sveriges främsta orkestrar och då ofta som stämledare, däribland NorrlandsOperan, Göteborg Baroque, Musica Vitae, Västerås Sinfonietta, Orfeus Barock, Göteborg Symfoniker, Kungl. Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrbotten NEO, Spira Mirabilis (Italien), Czech Philharmonic (Tjeckien) m.fl.

Emma brinner starkt för kammarmusik och är sedan hösten 2019 konstnärlig ledare tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson för Kammaren, en anrik kammarmusikserie på Teater Ledermann i Vasastan, Stockholm. Hon är dessutom själv en flitig kammarmusiker och har varit inbjuden till flertalet kammarmusikfestivaler runtom i Europa.

Hon är en genreöverskridande musiker och spelar även i pop- folk- och jazzsammanhang och har varit med på flertalet turnéer och CD‐inspelningar med bl.a Laleh, Bo Kaspers Orkester, Ale Möller, Dolly Parton, Frank Ocean, Håkan Hellström, Avicii Tribute, Weeping Willows etc. Hon ser det som en rikedom att kunna blanda genrer i musiklivet och har som mål med sitt musicerande att försöka nå ut till en så bred publik som möjligt.

Emma har två masterexamina, en i klassisk violin från Academy of Performing Arts i Prag (Tjeckien) samt en i barockviolin/tidig musik från Escola Superior de Música de Catalunya i Barcelona (Spanien) och hon talar både tjeckiska och spanska. Hennes erfarenheter av att studera och leva flera år i två ganska så olika länder (både gentemot varandra men också i förhållande till Sverige) har gett henne ett bredare perspektiv på hur musiklivet i Sverige skulle kunna utvecklas och bli mer kreativt, men också vad Sveriges musikliv har för styrkor och fördelar och hur vi skulle kunna bygga en fortsatt utveckling i framtiden med de medel som finns, och det kommer vara hennes strävan i ett framtida yrkesliv som musiker i Sverige.